DAGING GORENG MERAH LADERBO
Bahan-bahan:
1 kg Daging lembu / kerbau
4 siung bawang putih
15 biji bawang merah
1 biji bawang besar (sederhana)
1 inci halia
2 sudu makan asam jawa
5 sudu makan LADERBO
Garam dan perasa secukup rasa.
Penyediaan:
1. Daging
dihiris kecil mengikut saiz yang diinginkan, dibersihkan dan ditoskan.
2. Bahan-bahan
yang perlu dikisar.
i. Bawang Putih
ii. Bawang Merah
iii. Bawang Besar
iv. Halia.
3. Sediakan
air asam jawa pekat 2 sudu makan.
4. Dua gelas
air besih.
Cara Memasak:
1. Sediakan
kuali di atas dapur.
2. Masukkan air.
3. Masukkan daging
.
4. Masukkan
bahan yang dikisar.
5. Masukkan
LADERBO - 5 sudu makan.
6. Panaskan
dengan api yang sederhana sehingga empuk.
7. Setelah
daging empuk dan ramuan telah memekat masukkan 5 sudu makan minyak masak.
8. Masukkan
untuk hiasan, gaul sebelum diangkat.
i. 2 biji cili merah dipotong ranggi.
ii. 2 labu bawang besar dipotong bulat.
9. Bubuh
garam dan perasa secukup rasa.
10. Makan
sedap dengan nasi dan ratah lagi.
No comments:
Post a Comment